Ümraniyespor ve İstanbulspor geçen sezon TFF 1. Lig’den çıkan iki takım. İki takımda bu sene Spor Toto Süper Ligde aradıklarını bulamadılar. Bunun en büyük sebebi iki lig arasındaki siklet farkı.
TFF 1.ligde 2-3 iyi oyuncuyla çok rahat bir şekilde üst sıralarda oynamak mümkünken Süper Lig’de bu sistemle oynamak mümkün görünmüyor. TFF 1.Lig sert oynanan ve kartların zor çıktığı bir lig. Bu yüzden faulün şiddeti ve birebir mücadele daha çok yaşanıyor. Süper Lig ise kartların kolay çıktığı bir takım. Bu yüzden oyuncular alışkanlarını bitirmiş değiller. TFF 1. Lig’de oyuncular ikili mücadele ve çaba üzerinden gidiyor. Süper Lig’de ise özellikle üst sıra takımları belirli bir taktik-teknik üzerinden gidiyorlar. Bu taktikleri iyi uyguladıkları zaman savrulmak çok zor oluyor.
Maddi kaynaklarından dolayı iki takımda kısıtlı kadroları mevcut. Bu yüzden yıldız oyuncu transferinde sıkıntı yaşıyorlar. Eğer borca girip veteran yıldız oyuncuları transfer etmeye çalışırlarsa da başarısız olacaklardır. Çünkü bunun birçok takımda örneğini gördük. İki takımda hocaların verdiği taktiklere ilerlemeye çalışıyor.
Seyirci Eksikliği
İki takımda en büyük dezavantajlarından biri seyirci desteğinin olmaması. Bazı maçlar vardır o maçı seyirci alır baskı yapar. İstanbulspor ve Ümraniyespor stadyumlarına çıkan takımlar o deplasman etkisini göremiyorlar.
İstanbulspor ve Ümraniyespor’lu oyuncuların bu konuda geriye düştükleri motivasyonları düşük oluyor. İki takımında stad kapasitesi 5 bin bile değil. Bu kadar az olmasına tribünler dolmuyor bu da oyuncular ve teknik heyet üzerinde motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Üstüne birde zorlu deplasmanlara gittikleri zaman bunun dezavantajını çok açık şekilde görüyorlar.
Tecrübe Eksikliği
İki takımında oyuncuları tecrübe bakımından yetersiz gözüküyor. Tecrübesiz oyuncular hem taktik bilgisi hem de yetenek olarak Süper Lig seviyesinde değil.
İki takımda da Süper Lig tecrübesi yaşamış oyuncu sayısı az sayıda. Yabancı futbolcuları da bu ligi bilmeyen ve yetersiz futbolculardan oluşuyor. Takıma liderlik-abilik yapacak futbolcuda bulunmuyor.
İki takımda teknik direktörünün tecrübesi az. Ümraniyespor’un teknik direktörü Recep Uçar’ın ilk teknik direktörlük deneyimi. Daha önce Abdullah Avcı’nın yardımcısı olan Recep hoca ilk teknik direktörlük deneyimi. Recep Hoca, daha önceki tecrübelerini bu takıma oturtmaya çalışıyor ama oyundaki oyuncu kalitesi öyle bir takım değil. Gene de kısıtlı bütçeye rağmen güzel ve zevki oyun oynuyorlar. Ama açık ve hücum odaklı oyun göze hoş gelse de puan tablosuna yansımıyor.
İstanbulspor ise bütçeden dolayı çok kısıtlı ve sınırlı oyuncular bulunuyor. Bu oyuncuların tecrübe ve kalite eksikliği sahaya yansımış durumda. İstanbulspor teknik direktör değişikliği yaşasa da oyun kurgusu-taktiğinde bir değişiklik sahaya uygulanmadı.
İki takımda bu sezon küme düşse bile, eğer planlarını uzun vadeli yaparlarsa gelecek sezon hemen çıkıp daha tecrübeli bir şekilde Süper Ligde uzun süreli kalıcı olabilirler. Tek yapmaları gereken önceki hemen çıkan takımların yaptıklarını hatalara düşüp yüksek paralar harcamamak.